Hosenhym Bierbrouwers

De geschiedenis van Hosenhym Bierbrouwers gaat terug tot 2005. In dat jaar besloten twee Huissense kameraden om zelf bier te gaan brouwen. In die tijd was dat nog heel bijzonder. Het eerste bier was een blond bier, waarbij de badkamer als warmtekamer gebruikt werd om het bier verder te laten gisten. Na een aantal experimenten raakte het bierbrouwen op de achtergrond. Tot zij in 2015 samen bij het Stibon  begonnen aan de opleiding tot biersommelier. Na het succesvol afronden van niveau 1, werden de bierbrouw activiteiten nieuw leven ingeblazen, dit keer met een derde persoon er bij. Het doel: een echt Huissens bier met Huissense ingrediënten uit een eigen Huissense brouwerij.

De naam Hosenhym komt van de eerste vroeg middeleeuwse naamsvermelding van Huissen uit 814. Later, na invallen van de Noormannen, werd deze plaats Hosenheim genoemd. Vanaf 1033 en de daaropvolgende eeuwen verbasterde de naam naar het huidige Huissen (spreek uit als Huusse’).

 

In de bieren van Hosenhym Bier zit altijd tarwe. Het is aannemelijk dat dit soort tarwebier in Huissen al eeuwen geleden werd gedronken. In die tijd beter bekend als molbier; een amberkleurig bier dat sterk schuimde. Nadeel van het bier was dat het beperkt houdbaar was. Vandaag de dag is het molbier in de vergetelheid geraakt.

De bieren van Hosenhym zoals wij het nu kennen zijn een afgeleide van ’t molbier. In het Oud-Huissens kennen we het woord “weit” (in het Duits “weizen”) dat tarwe betekent. ’t Bier van hoge gisting dat niet alleen met gestemout maar ook met tarwemout is gebrouwen. De bieren van Hosenhym zijn ongefilterd en daardoor troebel. Zo blijft de eigenwijze smaak in het bier en niet in het filter. De keuze voor bieren met een Duits accent sluit aan op de historie. Tot 1795 hoorde Huissen immers bij het Hertogdom van Kleve. Pas op 1 juni 1816 werd het Koninkrijk der Nederlanden definitief bij Huissen gevoegd.

Hosenhym heeft hun vier bieren vernoemd naar de vier grote tradities die Huissen rijk is: De Omdracht (‘t Lieve Blonde Dérnje – Blond Bier), Beleg en Ontzet (De Düstere Wilde Weisse’ – Weizen Bier), De Huissense Dag (De Driedubbele Durdewéékse Diensdag – Tripel Bier) en de Carnaval (Cuvée ’t Huusses Mins – Quadrupel Bier).

Hosenhym maakte vanaf 2016 gebruik van de brouwfaciliteiten van Stadsbrouwerij De Wittenburg in Zevenaar. Na het faillissement van Stadsbrouwerij De Wittenburg in 2020 is Hosenhym vanaf 2021 haar bieren gaan brouwen bij BeerSelect in Gent (België).

Goede doel

Elk jaar keert Hosenhym Bierbrouwers 10% van haar winst uit aan een goed doel uit Huissen. Bij een negatief resultaat wordt er niets uitgekeerd. De cheque wordt aan het begin van het nieuwe bierseizoen tijdens een feestelijke bierproeverij in café Het Moment uitgereikt. Hieronder de goede doelen van afgelopen jaren:

2016start Hosenhym Bier
2017Historische Kring Huessen
2018Mea Vota
2019Stichting Loes
2020Sinterklaaspret
2021Roparun
2022Gilde Huissen
2023Pay it Forward

*Heb je een goed doel? Deze kun je aanmelden via het contactformulier

Sponsoring

Hosenhym Bier is al vanaf de start van het leukste openlucht festival van Huissen en omstreken de trotse sponsor: Under The Milky Way.

Daarnaast sponseren we ook elk jaar de jaarlijkse Hosenhym Toertocht. Deze vind plaats op de zaterdag met de Huissense kermis. Je kunt alleen mee doen als je een Hosenhym fietstenue hebt

Dat is ook waar ons hele sponsorbudget naartoe gaat. Wij hebben dus niks meer over voor ander initiatieven.