Bieren

De Dustere Wilde Weisse

Weizen 6,2% – 330ml

Blond 6,5% – 330ml

Tripel 8,2% – 330ml of 750ml

Quadrupel 11% – 330ml of 750ml

Hosenhym ingrediënten, water, mout, hop

Hosenhym heeft als doel om een echt Huissens bier te brouwen met Huissense ingrediënten door Huissense kerels in een Huissense brouwerij. De ingrediënten komen bijna allemaal uit Huissen. Zo wordt de hop verbouwd bij Mea Vota en nog twee andere geheime plekken in Huissen. De tarwe komt van Boer van Gendt die een stukje Huissens land heeft overgehouden om tarwe voor ons bier te verbouwen. En het water komt voor een klein deel uit de Huissense grond aangevuld met echt Huissens kraanwater. Dat water komt dan weer van de Veluwe naar Huissen gestroomd en geeft die zachte smaak aan het bier.

Over het water

Hosenhym bestaat voor 95% uit zuiver water. Voor het maken wordt lokaal water gebruikt. Huissens water is van huis uit zacht, die wordt uitgedrukt in Duitse graad hardheid. Dat ligt tussen de 4 en 8. In combinatie met de chemische samenstelling, is Huissens water buitengewoon geschikt om lichtere bieren, zoals weizen en blond, mee te brouwen. De typerende zachte en getextureerde smaak zorgt ervoor dat Hosenhym hierdoor op zijn best smaakt.

Over de mout

Weizen kan niet buiten het ingrediënt als tarwemout. Bij het maken komt meer dan vijftig procent van de gebruikte mout uit tarwe, waardoor het een weizen bier wordt. Weizen zegt namelijk niets over de kleur van het bier, maar verwijst naar de gebruikte mout. Weizen is Duits voor tarwe. Dat maakt ook het verschil met de Belgische witbieren, waar ongemoute tarwe in gaat. Bij het mouten van tarwe en gerst vormen zich specifieke enzymen die nodig zijn om het zetmeel en eiwitten die in tarwe zitten, om te kunnen zetten in alcohol. Tarwe heeft meer eiwitten dan gerst en dat kan je zien aan de rijke en stevige schuimkraag. Het speciale tarwemout in alle Hosenhym bieren maakt het bier een klein beetje donkerder en suggereert dan er van alles net een beetje meer in zit.

Over de hop

Hopt hoort als plant bij de hennepfamilie (Cannabaceae), waarbij enkel de hopbel van de vrouwelijke plant wordt gebruikt. De hopbellen van de mannelijke plant zijn wat vetter, waardoor de schuimkraag van de Hosenhym bieren niet zo stevig zou zijn. De gebruikte hopsoort zorgt voor een zacht bittertje in de gustatie (de basissmaak) en het aroma (de lucht) van Hosenhym.

Over het gist

Het wolkachtige uiterlijk van Hosenhym komt doordat er gist (hefe op zijn Duits) in het bier zit. Hosenhym is puur natuur: het bier wordt niet gefilterd of gepasteuriseerd en juist het gist maakt dat Hosenhym er mysterieus uitziet. Het gist geeft het bier nog meer smaak en de verschillende vitaminen B hebben een goede invloed op de stofwisseling.