Biere'

De Dustere Wilde Weisse

Weisse 6,2% – 330ml

Blond 6,5% – 330ml

Tripel 8,2% – 330ml of 750ml

Quadrupel 11% – 330ml of 750ml

Hosenhym ingrediënten, water, mout, hop

Hosenhym hèt as doel um ’n ech’ Huusses bier te brouwe‘ mè’ Huussese ingrediënte’ dur Huussese kèrls ien een Huussese brouwerej. De ingrediënte’ komme’ zwat altoos uut Huusse’. Zo wor’ de op gekwèèk’ bej Mea Vota en nog twee andere geheime plèkke’ ien Huusse’. De weit köm van Boer van Gendt die een stukske Huusses land overhil um de tarwe vur ons bier te verbouwe’. En ’t waoter köm vur een klein deil uut de Huussese grond aongevuld mè’ ech’ Huusses kraonwaoter. Da’ waoter köm dan wèr van de Veluwe naor Huusse’ gestroomd en gif die zachte smaok aon ’t bier.

Over ‘t waoter

Hosenhym besteet vur 95% üt klaor waoter. Vur ’t make’ wör lokaol waoter gebrük. Huusses waoter is van hüs üt zach’, dit wör ütgedruk’ ien Duitse graoi hardheid. Dat lej èèrs tusse’ de 4 en 8. Ien combinaosie met de chemische samenstelling, is Huusses waoter büttegewoon geschik’ um lichtere biere’, zoas weizen en blond, mee te brouwe’. De typierende zach’ getextureerde smaak van Hosenhym prüf hierdeur ’t bes’.

Over de mout

Weizen kan nie’ bütte’ ’n iengrediënt as tarwemout. Bej ‘t make köm meer dan vieftig procent van de gebrükte mout üt tarwe, waordeur ‘t ’n Weizen wör. Weizen zei namelik niks over de kleur van ’t bier, mor verwies nor de gebrükte mout. Weizen is Duits vur tarwe. Dat mik ok ’t grote verschil met de Belgische witbiere’, waor ongemoute tarwe ien geet. Bej ’t mouten van tarwe en gers’ vörme’ zich specifieke enzymen die nodig zien um de zetmèèl en eiwitte’ die ien tarwe zitte’, um te kunne’ zette’ ien alcohol. Tarwe hèt meer eiwitte’ dan gers’ en da’ku’j zien aon de rieke en stevige schümkraag. Het speciaole tarwemout ien alle Hosenhym biere’ mik dat ’t bier ietske düsterder is en suggerier’ dat d’r van alles ’n bietje meer zal zien.

Over de hop

Hop hör as plant bej de hennepfamilie (Cannabaceae), waorbej inkel de hopbel van de vrouwelijke plant wör gebrük’. De hopbelle’ van de mannelijke plant zien zien vetter, waordeur de schümkraag van de Hosenhym biere’ nor de knoppe’ zou kune’ gaon. De gebrükte hopsoort zörg vur ’t zachte bittertje ien de gustaotie (de basissmaak) en ’t aroma (de loch’) van Hosenhym.

Over ‘t gis’

’t Wolkenächtige ütterlik van Hosemhyn köm durdat d’r gis’ (hefe op zien Duits) ien ’t bier zit. Hosenhym is puur natuur: ’t bier wör nie’ gefiltrierd of gepasteurisierd en jüs’ ’t gis’ mik’ da’ Hosenhym d’r mysterieus troebel ütziet. ’t Gis’ gif ’t bier nog meer smaak en de verschillende vitaminen B hebbe’ ’n goeie’ ienvloed op de stofwisseling.